Baltički ćilibar u sebi sadrži 3-8% sukcinatne kiseline, čije blagotvorno dejstvo na organizam je dokazao nemački naučnik i dobitnik Nobelove nagrade – Dr. Robert Koch.


Čuveni Hipokrat, otac medicine, u svojim delima opisivao je lekovita svojska i metode primene baltičkog ćilibara koje su kasnije koristili naučnici do srednjeg veka. Plini Mladji je naveo da nošenje medaljona ili ogrlice od ćilibara služi kao lek za „otekle žlezde, upaljeno grlo i nepce“.

U srednjem veku, perle od baltičkog ćilibara su se nosile za lečenje žutice. Ćilibarsko ulje, balzam od ćilibara i njegov ekstrakt su se često koristili u receptima i beleškama lekara i alhemičara tog vremena. Najpoznatiji lekar u u srednjem veku, poznat po latinskom imenu Avicena, bio je uveren u neobičnu delotvornost baltičkog ćilibara. On je opisao da ogrlica od ćilibara može eliminisati otekline na vratu nastale zbog proširene štitne žlezde (thyroid).

Pre Prvog svetskog rata, ćilibar se koristio za lečenje raznih bolesti, npr. tinktura napravljena od komada ćilibara i vodke se koristila za povećanje seksualne potencije muškaraca. U Litvaniji i Carskoj Rusiji dadilje su morale nositi ćilibarske ogrlice kako bi zaštitile sebe i bebu od bolesti.

Kasnije, kao i pre Drugog svetskog rata, posebno u Rusiji, ćilibarske ogrlice su nosile bebe radi umanjenja bola kod izrastanja zubića, njihovog jačanja i povećanja imuniteta.

 

Šta to ima baltički ćilibar što mu daje tako blagotvorna svojstva?

U ćilibaru postoji jedan sastojak – sukcinatna kiselina. To je moćan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Ona oporavlja nervni sistem, jača imuni sistem, pomaže lučenju energije u telu i mozgu, jača svest, koncentraciju i reflekse, smanjuje stres.

Najviši procenat sukcinatne kiseline je u spoljnom sloju ćilibara – korteksu. Nedavna naučna istraživanja su pokazala da sukcinatna kiselina ima vrlo pozitivan uticaj na ljudski organizam. Ona jača organizam, povećava imunitet i energiju vezane za ljudske procese i ravnoteću kiselina.

Sukcinatna kiseline je analizirana od pionira moderne bakteriologije i dobitnika Nobelove nagrade Roberta Kocha (1886), koji je potvrdio njen pozitivan uticaj i otkrio da nema opasnosti od prekomernog unošenja sukcinatne kiseline u ljudski organizam.

U sadašnje vreme, desetine delotvornih elkova koji sadrže sukcinatnu kiselinu su proizvedeni i patentirani, naročito u SAD i Rusiji. Pojedine vrednosti farmaceutski sprečavaju starenje ljudskih ćelija, koje koriste sukcinatnu kiselinu kao inhibitor (agent koji usporava ili potpuno zaustavlja) i antioksidans. Dakle, sukcinalne kiseline se može opisati kao moderan eliksir mladosti.

Dr. Veniamin Khazanov sa RAS-ovog Instituta za farmakologiju na Tomsk Naučnom Centru je napisao – „Za starije osobe, sukcinatna kiselina pokazala se neophodnom. Ona je sposobna za vraćanje energetskog balansa na ćelijski novi, koji je često uznemirujući kako godine prolaze, a pomaže da pacijent ponovo dostigne mladalačku energiju“. On takodje smatra da je sukcinatna kiseline dokazano jednaka, a čak i bolja od mnogih komercijalnih lekova i preparata. Dalje, istraživanju u Hamburgu (Nemačka) potvrdjuju siguran i pozitivan efekat sukcinatne kiseline i fumaric kiseline na ćelijski metabolizam.

Neobična moć ćilibara je da proizvodi negativne jone koji utiču na smanjenje bola, aktiviraju lekovite procese i obezbedjuju zaštitu od štetnih radijacija. Danas, ćilibar se aktivno koristi u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, upravo zbog svojih sjajnih karakteristika.